Geluk

Geluk..

Een onderwerp waar ik op het moment heel erg mee bezig ben en volgens mij heel veel mensen met mij. Mijn doel voor 2017 was dan ook zorgen dat ik gelukkig wordt en in balans komen met mezelf. 2016 was niet mijn beste jaar, zachtjes uitgedrukt. Maar door dat kl*te jaar waarbij ik een hoop diepe putten langs heb zie komen kan ik wel ineens veel meer van de mooie momenten in het leven genieten. Ik weet door hoe zwaar het leven kan zijn nu des te meer de mooie dingen te waarderen in het leven en in veel gevallen zijn die heel erg klein.

Begin van het jaar ben ik wat minder gaan werken, zodat ik wat meer tijd voor mezelf heb en op die manier wat meer balans in mijn leven kan vinden.
Daarnaast deel ik mijn dagen wat minder vol (aangezien ik héél veel activiteiten op een dag gepland kreeg, wat resulteerde in elke dag rennend door het leven). Ik probeer ding voor ding te doen, en dan ook echt met het moment bezig te zijn (lekker mindful, maar hierdoor ben ik wel bewuster van wat ik in mijn leven meemaak en voel).

In de eerste instantie begon ik dit doel met de gedachte van een plan:” wat moet ik gaan doen om mijzelf gelukkig te maken?” Wat maakt mensen gelukkig? Dus ik startte mijn doelen lijstje/plan. Ook kreeg ik van heel veel lieve mensen om me heen allemaal tips en dingen aangewezen, wat ik aan mijn leven zou moeten veranderen om gelukkig te worden. Dit weekend toen ik een enorme fijne middag/avond had gehad met mijn broertje, schoonzus en de kleine, besefte ik me ineens dat ik helemaal niet op zoek hoef te gaan naar geluk, maar dat ik dat geluk al gewoon om me heen heb. Alleen dat ik door altijd zo gehaast en hectisch door het leven te gaan dit gewoon helemaal niet zie.

Ik hoef ook niet de dingen te ondernemen die een ander of het merendeel van de maatschappij gelukkig maken. Dat is namelijk niet wat mij als persoon gelukkig maakt. Geluk is denk ik iets, wat voor iedereen persoonlijk is. Voor de ene persoon is geluk naar feesten gaan, of veel vrienden om zich heen te hebben, maar voor mij (en zeker nu) is geluk ook heerlijk tijd alleen te hebben. Vele uren in de week gaan trainen, zou voor veel mensen een helse straf zijn, maar mij maakt dat echt gelukkig. Dat geldt hetzelfde voor (gezond) eten en hiermee bezig te zijn.

Daarnaast ben ik er achter gekomen dat ik enorm streng ben voor mezelf, ik bezit 10-tallen stemmetjes in mijn hoofd die me de hele dag kunnen bekritiseren en kunnen oordelen op alles wat ik doe. Deze staan mijn geluk in de weg. Waarom zou ik zo streng voor mezelf zijn en oordelen? Ik denk dat de omgeving en samenleving dit al meer als genoeg doet, en daarbij ik zou zo streng als dat ik voor mezelf ben voor een ander nooit zijn. Dit is echt iets waar dat ik aan wil gaan werken, want dat is wat mijn geluk in de weg staat.

Een ander ding waar ik me bewust van ben geworden is dat ik heel lang geleefd heb om aan de verwachtingen van anderen te willen doen. Of beter gezegd, ik wil aan verwachtingen voldoen, die ik denk dat anderen van me hebben. Ik wilde graag dat mensen trots op mij waren en me lief en aardig etc. vonden. Maar buiten of dat mensen dan wel of niet die verwachting hebben die ik in mijn hoofd gesteld heb, ik kan nooit aan al die verwachtingen voldoen. Dat kost zo verschrikkelijk veel energie en dan nog zal je altijd daarin falen, omdat het gewoon iets wat onhaalbaar is, denk ik.  Dus vanaf nu hoop ik dat mensen maar gewoon genoegen nemen met wie ik ben, dat is in ieder geval wat nu mijn streven nu is geworden. Ik ben wie ik ben, en ik ben niet perfect. En daar kan ik beter open en eerlijk over zijn, dan me anders te willen presenteren dan ik ben. Ik werk aan mezelf, voor mezelf..niet voor een ander, of omdat een ander dat verlangt.

Het probleem van geluk ligt dus voornamelijk in mezelf. Geld of materialistische dingen is niet wat echt geluk maakt, in ieder geval niet voor mij. Geluk zit voor mij echt in mezelf. Door bewust te zijn van de mooie dingen die mijn leven maken, niet door het leven te hollen en minder kritisch zijn op mezelf en minder veeleisend te zijn voor mezelf denk ik dat ik echt “geluk” ga vinden in mijn leven.