De kracht van kwetsbaarheid / De moed van imperfectie

Deze boeken hebben echt mijn ogen geopend en zijn denk ook voor heel veel andere een eye-opener. Wat mij betreft echt aanraders om te lezen!

Hou je niet van lezen.. ze heeft ook een TEDx filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=X4Qm9cGRub0

Mijn hele leven ga ik al als perfectionist door het leven. Eerst ervaarde ik dit als een goede eigenschap. Je vraagt t uiterste van jezelf en daardoor behaal je eigenlijk 9 van de 10 wel je gestelde doelen. Maar daarbij ben ik wel iemand die daarin doorslaat. Dat doel moet ten koste van alles bereikt worden als dat in mijn hoofd zit en de keer daarop komt die lat nog wat hoger te liggen. Het wordt uiteindelijk een hele vermoeiende strijd die je met jezelf gaat strijden, en die ten koste van alles gaat. En waarom? Om de wereld die zoveel eisend is, maar te laten zien dat je perfect bent?! Maar maakt dat mij eigenlijk dat ook wel echt gelukkig?

Door kwetsbaarheid te tonen, een emotie die ik over het algemeen liever verbloem dan toon, sta je uiteindelijk ook meer open voor liefde, vertrouwen en vreugde. In haar boek legt ze namelijk super goed uit hoe onze (westerse) wereld het maakt dat we met z’n allen alleen maar gaan voor perfectie en je kwetsbaarheid tonen geen optie is. Maar door die kwetsbaarheid niet te laten zien, kunnen we niet totaal ons zelf zijn en daarbij sta je dan ook je eigen geluk in de weg. Ze laat in haar boek zien hoe dat kwetsbaarheid bij de juiste mensen/momenten kan leiden tot verbinding kan maken met mensen, echt communiceren, je hart volgen, jezelf zijn, moed, liefde, lef en diepgang ervaren.

In haar boeken stelde ze een lijstje op van 10 tips;

  • Vergroot je zelfcompassie (laat dat perfectionisme los)
  • Kies voor authenticiteit (jij mag zijn wie je bent)
  • Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven (laat de behoefte aan zekerheid los)
  • Ontwikkel veerkracht (laat zelfverdoving los)
  • Ben dankbaar en ervaar geluk (en leef niet naar je angsten)
  • Geef je creativiteit de ruimte (vergelijk jezelf niet met anderen)
  • Breng kalmte en stilte in je leven (laat een je stressvolle leven los)
  • Neem de tijd om te spelen en te ontspannen (je hoeft niet altijd te presteren)
  • Streef naar zinvol werk voor jou (laat opvattingen en onzekerheid wat anderen vinden los)
  • Lach, zing en dans (laat het idee dat je ‘normaal’ moet doen los)

Als je bezig bent met “zelfontwikkeling” en je wilt goede eye-openers dan zijn dit echt aanraders!